2021. Szeptember 18, Szombat, Diána
Főoldal | Hardver | Szoftver | Tudástár | Árlista | Partnerek | Kapcsolat

Tudástár
 

Nyomtatás DOS-ból nem kompatibilis nyomtatóra

Még manapság is találkozunk mi kockák olyan programokkal, amik DOS-ból kell, hogy nyomtassanak. Persze már egyik nyomtatónk sem képes erre. A megoldás itt található:

Első lépésként le kell tölteni ezt a programot és telepíteni. Ha a program linkje nem elérhető, akkor ezen az oldalon kell keresgélni: http://www.geocities.com/DOSPrint . A program ilicence kissé zavaros, ajánlott elolvasni.

A teenddők:

 1. Indítsuk el az új nyomtató hozzáadása várázslót ( Vezérlőpult / Nyomtatók és Faxok / Új nyomtató hozzáadása )
 2. Válasszuk a "Számítógéphez csatlakoztatott helyi nyomtató " opciót és vegyük ki a Plug and Play nyomtatók észlelését.
 3. A portoknál válasszuk az Új port létrehozása opciót, ezen belül a Port típusa: Local Port
 4. Kérni fog egy nyomtató nevet egy kicsi felbukkanó ablakban, oda írjuk be például, hogy: C:\TEST.PRN
 5. A nyomtató meghajtóprogramoknál teljesen mindegy milyen nyomtatót választunk én a régi nyomtatóm emlékére NEC Pinwriter P6-ot szoktam választani
 6. A megosztás ablaknál osszuk meg a nyomtató valamilyen néven, pl.: dosprinter
 7. A nyomtató varázsló befejezése után ellenőrizzük, hogy elkészült-e az általunk megadott fájl (4-es pont), ha még nincs meg, akkor próbáljunk nyomtatni rá egy tesztoldalt Windows-ból.
 8. Indítsuk el a csodaprogramot
 9. A systrayben megjelenik az óra mellett egy nyomtató ikon, duplaklikkeljünk rá
 10. A felbukkanó ablakban, az Input File(s) mezőnél válasszuk ki a fájlunkat (4-es pont), majd kattintsunk a Save gombra
 11. Indítsunk egy command prompt-ot (cmd.exe) és gépeljük be a következőt, értelem szerűen behelyettesítve a saját megosztásunk elérési útját:
net use lpt1 \\legyesdesk\dosprinter /persistent:yes

Ahol az lpt1 a nyomtató DOS portja, \\legyesdesk\dosprinter a nyomtató megosztása és a /persistent:yes pedig, hogy újraindítás után is megjegyezze.


Sok szerencsét!